Een oldtimerverzekering is speciaal voor klassiekers die recreatief gebruikt worden

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering (ook wel klassiekerverzekering genoemd) is een autoverzekering die speciaal ontwikkeld is voor oldtimers (klassieke auto's). Net als bij andere autoverzekeringen geldt dat de oldtimerverzekering allereerst de schade dekt die veroorzaakt kan worden aan anderen bij het gebruik van de oldtimer. Net als voor de meeste andere voertuigen geldt in Nederland een wettelijke plicht om een oldtimer te verzekeren. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze - door de schuld van een bestuurder van een oldtimer - schade leiden. Indien gewenst kan deze verplichte verzekeringsdekking uitgebreid worden zodat ook schade aan de eigen oldtimer onder de dekking van de verzekering valt.

Alhoewel een oldtimerverzekering een autoverzekering is, geldt dat deze verzekering vaak lagere premies kent dan een standaardautoverzekering. De reden is dat blijkt dat mensen die een oldtimer rijden vaak minder schade veroorzaken. Allereerst heeft dit te maken met het feit dat een oldtimer vaak als tweede auto gebruikt wordt en dus minder kilometers maakt en ten tweede blijkt het rijgedrag van oldtimerrijders vaak voorzichtiger dan het rijgedrag van de gemiddelde autorijder.

Soorten oldtimerverzekeringen

Bij een oldtimerverzekering heb je bij de meeste maatschappijen - net als bij de gewone autoverzekering - de keuze uit 3 verschillende dekkingen:

  • WA dekking (wettelijke aansprakelijkheid):
    De WA oldtimerverzekering dekt de schade die met de oldtimer veroorzaakt wordt aan anderen waarvoor de eigenaar van de oldtimer wettelijk aansprakelijk is. Zoals al aangegeven, geldt er in Nederland een wettelijke plicht tot het verzekeren van een oldtimer. Deze plicht geldt specifiek voor deze WA dekking. Op het moment dat er met die verzekerde oldtimer schade aan andere personen of voertuigen veroorzaakt wordt, dan valt die schade binnen de dekking van de WA oldtimerverzekering. De WA dekking is de minimale dekking die een oldtimerverzekering kan bieden.
  • WA + Beperkt Casco:
    Een oldtimerverzekering met WA + Beperkt Casco dekking biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen oldtimer. Niet alle schade is hierbij gedekt: alleen schade die ontstaan is uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen valt onder de dekking. U dient hierbij te denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.
  • WA + Volledig Casco (all risk oldtimerverzekering):
    Een WA + volledig casco wordt ook wel all risk oldtimerverzekering genoemd. Bij de all risk oldtimerverzekering is - naast de schade aan anderen - de schade aan de eigen oldtimer in de meeste situaties gedekt. Alleen als de schade het gevolg is van een aantal speciaal beschreven gebeurtenissen, wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden van deze uitsluitingen zijn schade door normale slijtage (afschrijving van de oldtimer), opzettelijke schade en schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed is van drugs of alcohol.

Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

Meer informatie? We bellen u graag op!